Wat een beukenboom ons leert over zinvol werk

Wat een beukenboom ons leert over zinvol werk

Onlangs rondden we de workshopreeks Innerlijk Leiderschap af met een groepje van 8 enthousiastelingen. In die laatste workshop, genaamd Persoonlijk meesterschap, ging het over het vinden van een balans tussen ‘Willen, Denken, Afstemmen, Doen’. We kwamen tot de vaststelling dat we soms in overdrive gaan op één gebied, en een ander verwaarlozen. In dat geval is het belangrijk om te onthouden dat dat niet erg is, dat de ontplooiing op zich zinvol is. Toch blijkt dat laatste vaak een bron van frustratie te zijn…

Een voorbeeld uit de natuur

zinvol werk, beukennootje, leren van een beukenboomEr zijn heel wat misverstanden rond zingeving. De natuur maakt het ons echter duidelijk. Zo zal een beukenboom die in zijn levensloop miljoenen beukennootjes voortbrengt, gemiddeld slechts het leven geven aan één nieuwe beukenboom. “Al die moeite voor niks!”, hoor ik je al schreeuwen. Dat is omdat we doorgaans een eng begrip hebben van wat ‘zinvol’ is. Meerwaarde wordt al gauw geassocieerd met dat wat blijvend is, zichtbaar aanwezig, ‘gezien kan worden’.

Zo werkt de wereld echter niet… en de natuur allerminst. Onze beuk bewijst het: slechts één zaadje volgroeit tot boom! De rest? Die dient voor de eekhoorntjes, vergaat tot humus,… Kortom het wordt voedingsstof voor de omgeving. Dat noemen we bijdragen tot ‘het grote onderhoud’. Dat ziet er minder spectaculair uit, maar is even nodig.

zinvol werk, beukennootje, leren van een beukenboom

Zinvol werk = zichtbaar werk?

En op de keeper beschouwd is alles tijdelijk: of je nu appelmoes maakt die straks opgegeten wordt, of een Blue Tower helpt neerpoten in Abu Dhabi. Het ene zal wel langer zichtbaar zijn dan het andere. Verwachten dat je job zinvol is, kader je dus beter binnen de vraag: “Hoe lang wil ik dat wat ik realiseer gezien kan worden?” Voor sommigen mag dat secondewerk zijn, voor anderen meerdere levens lang. Vergankelijk is echter alles, dus alles helpt in zekere zin mee aan het grote onderhoud.

Als je verder inzoomt, blijkt de vraag naar de zinvolheid trouwens nog moeilijker te beantwoorden. Want is die ene soort berekening maken of de ene offerte na de andere in elkaar boksen nu zinvol of niet? We helpen allen, elk op zijn of haar manier, om het geheel te laten draaien. Onze individuele bijdrage kan wat groter of minder groot zijn, maar ze blijft een zandkorreltje in de woestijn van het grote systeem waar we deel van uitmaken.