Wat zijn opstellingen?

Wat zijn opstellingen?

loopbaanbegeleidingEen opstelling is een techniek die er uit bestaat om personen, die in relatie tot elkaar staan, in een ruimte te plaatsen. In plaats van deze personen, kunnen ook voorwerpen gebruikt worden die mensen of concepten voorstellen. Opstellingen kunnen toegepast worden om zowel inzicht te krijgen in je werksituatie, je persoonlijke situatie, als in je organisatie. Door de dynamiek van de plaatsing, wordt de structuur van jouw manier van kijken naar de wereld verhelderd. Het is een methode om afstand te nemen van je situatie en ze eens overzichtelijk te bekijken. Deze techniek werd ontwikkeld door de Duitse, ‘systemische’ therapeut Bert Hellinger.

Waarom

Wij zijn allemaal omringd door mensen en we maken allerlei situaties mee. En al deze mensen en situaties hebben een zekere impact op ons leven, de ene al meer dan de andere, soms ten goede, soms ten kwade. Het bepaalt heel sterk hoe wij onze plaats binnen onze omgeving ervaren. Maar omdat we zo in onze eigen wereld zijn verankerd, zijn we ons daar niet van bewust. Door zo’n opstelling mee te maken, wordt de structuur van jouw beleving visueel gemaakt en kan je er naar kijken met de ogen van een buitenstaander.

Werking

Onder begeleiding van de coach plaatst één iemand  andere personen of objecten in de ruimte. Deze personen of objecten vertegenwoordigen de zaken die een rol spelen in het leven of het vraagstuk van die persoon. De andere aanwezigen zijn slechts toeschouwers. De coach en de centrale persoon bekijken samen in welke verhouding deze figuren staan, op een neutrale manier, zonder oordeel. Het is een eye-opener, die in veel gevallen bevrijdend of verhelderend werkt.

Wil je weten waar jouw passie nu echt ligt, heb je het gevoel dat iets in jezelf je tegenhoudt, of heb je twijfels over de keuzes die voor je liggen? Dan kan een loopbaanopstelling je echt nieuwe inzichten geven. Onze insteek is heel laagdrempelig, probeer het eens uit en de kans is erg groot dat je verrast staat over de effectiviteit van deze workshop.

Lees meer  en neem deel aan de eerstvolgende opstellingsdag!