Sollicitatietips uit ‘De Werk-Wijze(r)’: je krachtigste kant

Sollicitatietips uit ‘De Werk-Wijze(r)’: je krachtigste kant

Coach Luc Deraedt heeft sinds kort een boek uit: “De Werk-Wijze(r)”. Aan de hand van korte, praktische tips of anekdotes, legt hij uit hoe je de job van jouw leven vindt, of omgaat met sollicitanten en medewerkers. We laten jullie graag enkele passages meelezen om er ook wijzer uit te worden:

Privé

Een interviewer mag geen privévragen stellen, vragen die dus strikt genomen niets met het werk te maken hebben. Voor ons was dit aanvankelijk wat wennen: of iemand een partner heeft, en/of kinderen, vinden wij persoonlijk wel relevant bijvoorbeeld. En quasi altijd komt dit sowieso tijdens een open gesprek wel naar boven. Maar of iemand nu gehuwd is dan wel samenwonend, en sinds hoelang en hoeveel keer gescheiden etc. Enfin, je voelt wel aan dat dit allemaal al veel minder ter zake doet.

Let wel, meestal zit hier van de kant van de interviewer geen list of kwaad opzet achter, en kan zijn nieuwsgierigheid op gegeven moment gewoon wat doorslaan. Bepaal daarom zelf waarop je wilt antwoorden en waarop niet, en vraag desnoods vriendelijk of deze vragen werkelijk relevant zijn voor de functie. Maar onredelijke of intieme vragen hoef je als sollicitant uiteraard nooit te beantwoorden. Nog eens, jij bepaalt zelf hoever je wilt gaan. Een interviewer die je intimideert bijvoorbeeld, hoef je niet te accepteren, maar hou er rekening mee dat het ‘een goed bedoeld spel’ kan zijn, waarbij hij/zij gewoon je weerbaarheid wil testen (omdat dit in de job misschien wel nodig zal zijn). Weet alvast dit: als interviewer zijn wij vaak nog wat verrast (positief of negatief) zodra iemand ons assertief terug vraagt wat de relevantie is van onze vraag.

Staren

Verkopers weten dit als de beste: een goed oogcontact houden in een verkoopgesprek is heel belangrijk. Veel verkopers bekwamen zich bovendien nog een stuk verder om uit de ogen en lichaamstaal van de koper signalen te detecteren waarmee ze hun verkooppraatje verder in de goede richting kunnen sturen. Solliciteren is jezelf verkopen, dat had je al door. Maar dat je nu ook nog een heuse verkoopcursus moet gaan volgen, zou maar al te gek zijn. Onthoud gewoon, dat je erop let om geregeld oogcontact met de interviewer in te bouwen. Sommige mensen slagen erin om in een gesprek van een half uur of meer, continu naast de persoon die voor hen zit te staren. Neem van ons aan dat dit een bizar gevoel geeft.

Stop je stopwoord

Ken je stopwoordje. Sommige mensen gebruiken in stresserende situaties een stopwoordje, zonder dat ze het weten. Dat kan behoorlijk opvallen bij de tegenpartij. Als je iemand vier maal “eigenlijk” hoort zeggen in één zin, of “ ’k zou ’t zo zeggen” om de haverklap valt… Vervelend. De kans is reëel dat je interviewer zich niet meer zal kunnen focussen op het inhoudelijke. Tip: vraag eens aan de mensen rondom je wat je stopwoordje is? Als je het weet, kan je er wel degelijk op oefenen en het proberen te vermijden.

De Werk-Wijze(r)” is te verkrijgen via Lucs site, of in de betere boekhandel via het ISBN-nummer 9789090296241.

Leer om je van je krachtigste kant te laten zien in de workshop Toon je kracht.

Wil jij je heroriënteren? Moet of wil jij opnieuw solliciteren? Daarbij kan loopbaanbegeleiding jou helpen.