Over loopbaangeluk en een ijsvogel

Over loopbaangeluk en een ijsvogel

Nele is handelsingenieur, midden de dertig en heeft drie kinderen. Zij wil veranderen van werk en dat om slechts één reden: de afstand. Met de collega’s loopt het prima en van haar bazin heeft ze al veel geleerd. Hoe pakt ze het aan om een nieuwe job te vinden?

Levensboek

In één van de oefeningen om de toekomst uit te klaren, werken we met een levensboek. Je slaat het open waar je bent. Ik vraag wie het hoofdpersonage is, de auteur van het eerste deel, een titel voor dat eerste deel, enzovoort. Vervolgens komen we tot wat er zoal nog in dat levensboek moet komen. De toekomst dus. En daar verrast Nele de coach. Ze geeft aan dat het zo verder mag gaan, dat er geen grootse dingen hoeven te gebeuren. Het mag gewoon zijn gangetje blijven gaan. Wel wil ze een impact hebben op haar omgeving, maar dat mag een beperkte kring zijn. En ze heeft wel graag dat waar ze passeert ze een verschil maakt. Dat kan in kleine dingen zijn zoals “Een fijne collega zijn,” of “herinnerd worden als iemand die van aanpakken weet en kan doorzetten”. “Nee,” herhaalt ze, “het hoeven geen grote dingen te zijn, ze hoeven ook niet zo zichtbaar te zijn. Het mag in het verborgene blijven, dat telt ook. Ook in het kleine kan je groot zijn en kan je veel goed doen.”

Ijsvogel

En zo gaat dat een eindje door, tot er voor het raam vlak voorbij de vijver een ijsvogel landt op een rozenstruik. Haar hart maakt een sprongetje en ze is zichtbaar ontroerd. “Zo uniek,” fluistert ze. En zo toont ze ook op die plek dat je in kleine dingen een bijzonder geluk kan ervaren. Het doet me denken aan het kleine boekje van E. F. Schumacher: ‘Hou het klein’. Het is duidelijk: het loopbaangeluk lacht Nele toe en zal ongetwijfeld haar metgezel blijven. Erg leuk om hiervan getuige geweest te zijn. Als ik haar zeg dat ze een bijzonder wijze kijk heeft op haar loopbaan/leven, doet haar dat deugd. En door het schrijven van deze blog heeft ze met haar passage ook een verschil gemaakt!

Vind ook jouw loopbaangeluk dankzij loopbaanbegeleiding.