Efficiënter communiceren

Efficiënter communiceren

volg je innerlijk kompasPeter (fictieve naam) is een midden dertiger en is recent ontslagen. Ondanks zijn veel gevraagde specialisatie (ingenieur elektromechanica) blijken zijn sollicitatiegesprekken geen vruchten af te werpen, waardoor de onzekerheid in het solliciteren toeneemt. Hij is vertwijfeld. Tijdens zijn ontslagperiode vraagt hij nog net op tijd zijn loopbaancheque aan, zo komt hij bij ons terecht.

Herhalend patroon

We brengen zijn geschiedenis in kaart en leggen de nadruk op de overgangen, zijn ambities, de hindernissen en de successen. Na korte tijd wordt duidelijk dat een patroon zich herhaalt. Het heeft te maken met de manier waarop hij communiceert: hij is timide in zijn spreken en terwijl ik hem observeer, komt hij mij weinig geïnteresseerd over. Wanneer ik hem attent maak op de indruk die hij op mij maakt, kan hij daar best inkomen en ziet parallellen in andere contexten.

Peters valkuil

Hij komt tot de conclusie dat het dat is wat hem parten speelt. We benoemen het patroon als: “lusteloos communiceren”. Het is Peters valkuil. Het precies kunnen benoemen van zijn probleem geeft Peter rust. We zoeken ook uit welke kwaliteiten hij dan wel heeft: zelf problemen oplossen (niet doorschuiven), doordacht werken, rekening houden met alle betrokkenen, voorkomen van discussie, heel goed voorbereiden, … . Vervolgens benoemen we ook waar zijn uitdaging ligt en maken het zo concreet. Er valt een last van Peters schouders: “Nu weet ik pas wat er echt schort!” Dat was al een levendige reactie!

Rollenspel

In een tweede sessie doorgronden we de oorsprong van zijn lusteloze communicatie. Dit verdiept de zelfkennis en helpt het probleem beter te begrijpen. Samen ontwikkelen we alternatieven voor zijn gedrag. In de derde en vierde sessie wordt er geëxperimenteerd met nieuwe patronen en worden beperkende gedachten aangepakt. We zoeken naar wat echt past bij Peter en we brengen de theorie in praktijk via rollenspelen. Peter’s reactie: “Had ik dit maar wat eerder gedaan.”

Loopbaancoaching overstijgt vaak het loopbaangebeuren. Schrijf je hier in voor een gratis kennismakingsgesprek.

Wil jij efficiënter leren communiceren? Dan is onze workshop communiceer in harmonie iets voor jou.