Leertraject Coach in de natuur

Ontdek de kracht van coachen in de natuur

leertraject coach in de natuur
leertraject coach in de natuur

Waarom een leertraject Coach in de natuur?

In het leertraject leer je de natuur in te zetten in je coachingpraktijk en als hefboom te gebruiken voor een duurzaam coaching resultaat. Coachen in de Natuur is veel meer dan enkel al wandelend coachen. De coachee vindt namelijk begeleiding bij twee coaches: bij jou én bij de natuur. Het is de wisselwerking tussen beide die de coaching nog meer kracht geeft.

natuurcoach opleiding

Dit leertraject bouwt verder op het vijfdaagse programma dat het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse overheid tot begin 2020 via Inverde aanbood. Hetzelfde team van lesgevers-coaches heeft de inhoud en aanpak verder verfijnd op basis van de ervaringen bij Inverde en de feedback van 62 deelnemers over 5 sessies.

Voor wie is het leertraject coach in de natuur?

 • Coaches die op zoek zijn naar tools en methodieken om in de natuur met een coachee te werken
 • Loopbaancoaches die natuurcoaching willen integreren in hun loopbaanbegeleiding
 • Therapeuten, leidinggevenden, welzijnswerkers die het werken in de natuur willen integreren in hun aanpak

Het leertraject is een ‘add on’ op het vlak van de coachingmethode. Certificering en/of expertise in coaching, zowel inhoudelijk als methodisch, is dus vereist. Tijdens een voorafgaand telefonisch intakegesprek toetsen we samen of je er klaar voor bent om in het leertraject te stappen.

Over deze opleiding

Trainers

De trainers zijn specialisten in hun vak en beschikken over een rijke ervaring.

 • Luc Mastelinck, natuurcoach/trainer en mentor voor de volledige opleiding
 • Peter Massy, natuurcoach/trainer – partner NextStep coaching
 • Pascaline Roels, natuurcoach/trainer – partner NextStep coaching
 • Linske Brood, natuurcoach/trainer
 • Valentijn De Cock, trainer Inverde

NextStep coaching BV is een door de Vlaamse overheid erkend opleidingsinstituut.

Data en locatie

Leertraject Coach in de natuur - Lente 2022
• Boswachtershuisje, Kluisbos, Kluisbergen: 25/03/2022, van 9:30 tot 17:00
• BosbAAr, Kluisbos, Kluisbergen: 26/03/2022, van 9:30 tot 17:00
• Bezoekerscentrum Kiewit, Hasselt: 29/04/2022, van 9:30 tot 17:00
• Zoete Waters, Heverlee: 13/05/2022, van 9:30 tot 17:00
• De Zoete Zonde, Makkergembos, Munte: 17/06/2022, van 9:30 tot 17:00
• De Liereman, Oud-Turnhout: 16/09/2022, van 9:30 tot 17:00
• Integratiedag, locatie te bepalen in overleg: 14/10/2022, van 9:30 tot 17:00

NextStep coaching – Rood Beeldekenstraat 23 – 9820 Merelbeke

(Data en locaties onder voorbehoud)

Tarieven

 • Formule A: zesdaagse opleiding zonder integratiedag: 2240 euro (excl. btw)
 • Formule B: zevendaagse opleiding met integratiedag in groep: 2570 euro (excl. btw)
 • Formule C: zevendaagse opleiding met individuele integratiedag: 2770 euro (excl. btw)

Profiteer tot 30% korting via de KMO-Portefeuille. DV.O215900

Cursusmateriaal, lichte lunch, niet-alcoholische dranken en versnaperingen inbegrepen.

De betalings- en annulatievoorwaarden kan je hier nalezen.

Noteer a.u.b. bij ‘opmerkingen’ of je inschrijft voor formule A, B of C!

Hoe ziet het leertraject er uit?

Het leertraject is ontwikkeld rond de B∞M Methode©, een methode die de verbondenheid met de natuur als hefboom voor de coaching gebruikt. Doorheen het leertraject werk je aan een logboek met observaties, leerervaringen, ideeën voor toepassing in eigen praktijk en leerdoelen voor verdere verdieping. Wederzijdse feedbackmomenten tussen mentor, begeleidende natuurcoach en deelnemers maken deel uit van elke module. Deelnemers verdiepen zich ook via voorgestelde vakliteratuur.

5 leerdagen + intervisie

Het traject is opgebouwd uit 5 leerdagen, met reflectieve en praktische opdrachten tussen de dagen in, en 1 intervisie dag, enige tijd na dag 5. Via de leeromgeving deel je inzichten en ervaringen met de begeleiders en collega-deelnemers.

De B∞M Methode© vormt de rode draad doorheen de dagen. Het is niet alleen een traject om te leren coachen in de natuur, je ontwikkelt ook jezelf door met elkaar te oefenen en de natuur in te zetten voor je eigen vragen en uitdagingen.

Het Leertraject

bol-1

Inspiratie

Je wordt je bewust van de natuur als bron van inspiratie, je leert manieren om de natuur in te zetten in het coaching proces. Je maakt kennis met de B∞M Methode© en ontdekt de meerwaarde ervan.

bol-2

Observatie en waarnemen

We oefenen een basisvaardigheid als natuurcoach: je observatievermogen. Wat zie, hoor en lees je tussen de regels door? Het geeft je als natuurcoach een goudmijn aan informatie en inzicht over je cliënt.

bol-3

Loopbaanbegeleiding

Je leert de natuur inzetten in loopbaanbegeleiding. Je integreert werkvormen die energie geven en die de coachee inzicht geven op zijn (toekomstige) loopbaan. We leiden naar meer loopbaangeluk.

bol-4

Veerkracht en herbronnen

Je verwerft inzichten en werkvormen in de natuur die rust brengen, zacht activeren en stress beheersen. Je leert via de natuur bij te dragen aan de preventie en nazorg van burn-out.

bol-5

Starten als coach in de natuur

Je doet praktische natuurkennis op en krijgt praktische wenken en handige informatie om je nieuwe specialisatie als ‘sterk merk’ uit te spelen in je profilering.

6 (2)

Intervisiedag

Je consolideert de inzichten en vaardigheden die je doorheen de leerdagen hebt opgedaan. Via intervisie deel je jouw groeiende expertise in natuurcoaching. Je krijgt feedback van de lesgever(s)

natuurcoach opleiding

Integratiedag

Je ontvangt na het doorlopen van de 6-daagse opleiding een attest van succesvolle deelname. Wil je jezelf nog verder uitdagen? Dan kan je kiezen om ook deel te nemen aan de integratiedag. Hiervoor vervul je opdrachten en een praktische proef. Bij het succesvol uitvoeren van deze stappen verwerf je het certificaat ‘Coach in de Natuur’.

Getuigenissen deelnemers

De kracht van de natuur als versterker heeft mij verrast. De training was leerrijk, zinvol en goed opgebouwd. Ik heb leren vertrouwen op mijn intuïtie en gebruiken van wat de natuur je geeft. Top begeleiding en aanpak, ook de ontvangst en de accommodatie prima!

M.

LCIN Marieke

De natuur blijft me verrassen en ik blijf dat wonderlijk vinden! Ik vond de training boeiend en verbindend met een top begeleiding en ontvangst. Aandacht voor kleine details zoals notaboekje was heel fijn.

Isabelle

LCIN Isabelle

Deze ervaring zet kracht bij eigen filosofie en aanpak in het kader van mensen begeleiden in functie van hun actuele vragen. Ik heb geleerd de gekende modellen te durven vertalen naar natuurelementen.

N.C.

Leertraject coach in de natuur Corvelyn Nele

Ik vond de opleiding boeiend en leerrijk. Ik heb verschillende werkvormen geleerd. Het geheel was goed, verzorgd, voorbereid en in een prachtig kader.

M.W.

Leertraject coach in de natuur Weemaels Martine

Ik vond de opleiding leerrijk, heel natuurlijk, boeiend en vol inspiratie voor mezelf. Rustig gegeven met ruimte en aandacht voor iedere deelnemer. Ik heb geleerd voldoende aandacht voor comfort vol coachee te hebben, te oefenen op 100% observeren. Het was een andere soort natuur en voldoende ruimte om vragen te stellen.

M.V.C

Leertraject coach in de natuur Maaike Vander Cruyssen

Ik vond de opleiding OK maar niet eenvoudig om te vertalen naar de praktijk. Het eten was prima, persoonlijk aanpak.

Jan

Leertraject coach in de natuur Jan

Ik vond de opleiding boeiend maar niet eenvoudig. Ik heb geleerd objectief te observeren, zorgzaamheid voor de coachee, persoonlijk me niet laten begrenzen.

Ellen

Leertraject coach in de natuur Ellen

Ik vind de opleiding top: de leaderoefening, leuke oefeningen met een boeiende locatie, goede trainers en feedback.

Ellen De Wolf

Leertraject coach in de natuur Ellen De Wolf

Ik vind de opleiding boeiend, leerrijk, natuurlijk en inspirerend, met rustige vastheid gebracht. Ik heb er een coachingsmaatje bij, met name de natuur. Ik heb geleerd observatie en tijd nemen in de natuur.

Gert Van Vooren

Leertraject coach in de natuur Geert Van Vooren

Ik vond de opleiding een fijne beleving met de zon, locatie en de groep.

M.L.

leertraject coach in de natuur Marleen

Ik vond de opleiding boeiend, hele fijne lesgever. Ik heb geleerd veel praktisch oefeningen, tips en tricks als coach en ook observeren.

I.L.

leertraject coach in de natuur Limpens Inge

Ik vind de opleiding boeien en praktisch.

Jan

Leertraject coach in de natuur Jan

De opleiding hielp me om de innerlijke stemmen te verstillen, zodat ik ten volle kon luisteren naar wat het bos me te vertellen had. Overvloedig waren de antwoorden die het bos me influisterde.Als metafoor voor het leven had het een sterke impact op hoe ik in het leven sta. Door minder gericht op zoek te zijn, kan ik nu het onverwachte en het ongekende zien en daar ten volle van genieten. Onbetaalbaar voor al mijn levensdomeinen. Eng gesteld zou je kunnen zeggen dat het bos me heeft leren luisteren.

S.H.

coach in de natuur SH

De natuur inzetten in een coaching geeft zoveel meer ruimte, niet enkel letterlijk. Door deze opleiding kreeg ik het inzicht dat de kracht en de mogelijkheden die de natuur ons geeft, zoveel meer oplevert voor de cliënt… Inzichten en oplossingen komen, soms zonder ze te zoeken. De opleiding is een echte aanrader vol met praktische ervaringsoefeningen die wetenschappelijk en theoretisch onderbouwd zijn.

Dirk De Ryck

coach in de natuur

Vragen over het leertraject Coach in de natuur?

Aarzel niet ons te contacteren!

  Ontdek ook onze andere coachopleidingen

  Opleiding loopbaancoach

  5-daagse basisopleiding

  Opleiding Burn-out coach

  3-daagse opleiding

  Opleiding HSP coach

  2-daagse opleiding

  Opleiding systemisch coach

  2-daagse opleiding