Kiezen versus combineren

Kiezen versus combineren

Kiezen versus combineren

Gastblog door NextStep coach Gerda Devos

Herken je de vraag: “Wat wil je precies doen in je job?” Wat gebeurt er dan als jij zegt: “Precies weet ik het nog niet. Ik zie wel mogelijkheden doch weet niet welke de beste optie is?” Vaak krijg je dan te horen dat kiezen belangrijk is, dat je nergens komt zolang je niet kiest. Daar sta je dan. Je voelt je gedwongen om een keuze te maken, want je wil natuurlijk vooruit. Wat kan je nu best doen? Toch maar kiezen of is er nog een andere manier om hier mee om te gaan?

Kiezen tussen of kiezen voor?

Laten we even nader bekijken waar het juist om gaat als we het hebben over ‘kiezen’. In onze doelgerichte cultuur denken we al snel dat we dienen te kiezen ‘tussen’ de opties die we hebben. Eén doel schept namelijk helderheid voor jezelf en je omgeving en het helpt je gefocust te blijven. Althans dat is de theorie – die overigens voor een heel aantal van ons ook werkt.

Kiezen tussen de mogelijkheden betekent ook dat we een aantal daarvan moeten schrappen. Zo wordt kiezen een afvallingskoers. Dat is een wat sneu verhaal, vind je niet? Zowel voor degenen die afvallen als voor de blijvers heeft het iets triests, verdrietigs. Het kan voelen alsof je niet meer compleet bent.

Je kan ook kiezen ‘voor’ iets en dat kan zijn voor één van de mogelijkheden of voor een combinatie ervan. Wanneer je vóór iets gaat, dan maak je een positieve keuze. Indien die keuze ook nog aansluit bij wat jij echt wilt, dan voelt het als winnen of het grijpen van een kans. Laten we dus opteren om te kiezen voor iets.

Nu hoor ik jou mompelen : “Zo wordt het nog moeilijker!” Wel, dat hoeft het niet te zijn. Ik neem jou in dit artikel graag mee in een gedachtegang die je helpt te ontdekken wat voor jou de geschikte optie is: kiezen voor één van de mogelijkheden of deze samenbrengen tot iets anders, misschien tot iets nieuws.

Kiezen vóór: jouw drijfveren vormen de sleutel

Om te kunnen kiezen voor een job die bij je past dien je te weten welke zaken jou reden geven om in beweging te komen, om uit je bed te komen elke dag. Een keuze maken zonder te weten hoe die drijfveren eruit zien, heeft weinig zin. Zodra we iets doen dat aansluit op wat ons beweegt, krijgt dat glans en voelen we ons nuttig of betekenisvol bezig.

Toch komt het vaak voor dat mensen kiezen voor een job zonder goed te weten wat hen drijft, waar ze goed in zijn, wat belangrijk is voor hen. Vaak wordt die keuze dan ingegeven door de omgeving die met graagte aangeeft wat zij voor jou in gedachten hebben of wat ze van je verwachten.

Ken jij je beweegredenen en kwaliteiten nog niet? Neem dan eerst de tijd om ze te ontdekken, bijvoorbeeld in de workshop Ontdek je drijfveer

Voor dit artikel gaan we ervan uit dat je je drijfveren kent. Wist je dat je die hebt meegekregen bij je geboorte als een soort blauwdruk? Ze evolueren natuurlijk met je mee in de verschillende fasen van je leven. Ze horen bij wie je bent. Veranderen kan je ze niet.

Dat woord drijfveer vind ik hier heel inspirerend. Zo opgedeeld toont het ons dat het je drijfkracht geeft en tegelijk veerkracht om ook in moeilijkere situaties vooruit te kunnen.

Voor de drijfkracht stel ik me een grote sterke vogelveer voor die rustig meedrijft op je levensstroom. Tegelijk zie ik een straffe springveer onder een hobbeleendje in een speeltuin waarop een kind lachend op en neer springt. Het hobbeleendje lijkt onvermoeibaar.

Kiezen voor één drijfveer, of meerdere drijfveren combineren?

Photo by Brett Jordan on Unsplash

In deze metaforen zien we telkens 1 krachtige veer. Vraag jezelf nu eens af hoe jouw drijfveer(en) eruit zien. Zijn ze nauw verwant met elkaar en vormen ze zo één sterke veer, of zijn het er verschillende die op het eerste zicht niets met elkaar te maken hebben? In het laatste geval zie ik in de speeltuin bijvoorbeeld een trampoline staan die eveneens onvermoeibaar lijkt en urenlang springende kinderen plezier verschaft. Het is het geheel aan kleine springveren die hier voor veerkracht zorgen. In het andere beeld drijven kleinere vogelveertjes op het water. Deze verliezen zich al snel in de stroming. Als je die veertjes over elkaar lamineert tot een soort surfplankje, dan zie je weer die drijfkracht verschijnen.

Zie je één duidelijke richting in je drijfveren, dan zal de keuze voor één van je mogelijkheden die er het meest bij past waarschijnlijk de beste optie zijn. Ga voor datgene waarin je het meest zin hebt, wat je het sterkst aantrekt.

Ziet jouw pallet van drijfveren er eerder uit als een samenraapsel van meerdere kleine veertjes en veren? Ga dan op zoek hoe je je opties kan verenigen in een job waarin je al je drijfveren terugvindt. Daarin zal jij je compleet en krachtig voelen. Soms vergt dat aanvankelijk meer zoekwerk. Toch is het absoluut de moeite waard om dat te doen.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.0.48″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text _builder_version=”3.14″]

Ik geef je een voorbeeld uit mijn praktijk:

Een architecte voelt zich niet meer echt gelukkig in haar job. Ze vindt het fijn om iets te realiseren dat er mooi uit ziet. Ze ziet het gebouw in haar voorstellingsvermogen al voor zich. Doch ze ontdekt dat ze liever met haar handen wil werken. Ze besluit om kruiden te gaan kweken en verkopen. Ze wroet nu elke dag met haar handen in de aarde en ze bereikt tastbare resultaten met haar prachtige kruiden.

Na een tijdje wordt haar duidelijk dat er nog andere facetten waren in haar job als architect die ze nu mist. Haar ruimtelijk inzicht en haar gedrevenheid om iets unieks te creëren komen nu niet aan bod. Doch de job van architect vergde van haar om elke dag opnieuw zeer creatief te zijn en dat viel haar zwaar.

Uiteindelijk kiest ze ervoor om aan de slag te gaan als bouwkundig tekenaar. Dat werk kan ze van thuis uit doen zodat ze daarnaast kruiden kan blijven kweken en vermarkten. Nu heeft ze elke dag de afwisseling van het werken in de aarde om de kruiden te verzorgen en het tekenwerk waarbij ze schetsen en ideeën van andere architecten uitwerkt tot ruimtelijk sterke resultaten. Ze is helemaal blij met deze situatie.

In dit voorbeeld is gezocht naar 2 jobs die met elkaar te combineren zijn. Dit vergt wel een extra inspanning: in de plaats van een surfplankje beweeg je hier eerder op waterskietjes. Je linkerbeen en je rechterbeen hebben nu extra werk om het geheel in balans te houden. Elk van deze jobs vergt iets anders van je en kunnen zich in een ander tempo ontwikkelen. Dat vraagt extra flexibiliteit van je om je telkens aan te passen aan je rol en het vermogen om op verschillende snelheden te lopen. Kijk even of je die kwaliteit bij jezelf terug vindt.

In ieder geval gaat het erom dat je de kracht voelt van die veer of van die samenwerkende veren. Zolang jij je drijf-veren volgt, geven deze je dag na dag alle energie die je nodig hebt en dat voelt heerlijk.

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”3.14″ text_text_color=”#ffffff” background_color=”#84b83a” custom_padding=”8px|15px|8px|15px”]

Wie is… Gerda Devos

“Na een aantal jaren aan de slag te zijn als productontwerper in bedrijven, ontdekte ik dat ik veel meer in contact wilde zijn met mensen en wilde leren begrijpen wat ze juist nodig hebben of verlangen. Na te kiezen voor eerst een commerciële functie en later als wervings- en selectieconsulent, werd duidelijk dat ik een laagje dieper wou kijken en ook mijn creatieve kant terug wilde vinden in mijn job.

Vandaag zie ik hoe in mijn job als coach mijn interesse in de beweegredenen van mensen, mijn wens om mensen op weg te helpen naar meer geluk samenkomen met mijn creativiteit. Die gebruik ik om metaforen te bedenken en in creatieve oefeningen. Soms laat ik mensen driedimensionaal vorm geven aan wat hen beweegt. Ik merk dat deze manier van coachen heel inzichtelijk werkt voor de coachee. De productontwikkelaar in mij werkt nu samen met de mensgerichte persoon die ik ook ben.”

Contacteer Gerda via de coach-pagina

In een TED talk geeft Emilie Wapnick flexibiliteit aan als 1 van de 3 typische kwaliteiten van een veelzijdig iemand. Zij noemt hen ‘multipotentialite’. Kijk zeker ook eens naar haar inspirerende verhaal.