Je cv is klaar, wat nu?

Je cv is klaar, wat nu?

In een vorige blogpost las je de topics voor een goed cv. Je hebt geschreven, geschrapt en geschaafd, en je cv is klaar. Denk je. Heb je wel al nagekeken op dt-fouten? Ben je er zeker van dat het juiste telefoonnummer er op staat? Mooi zo. Dan ben je klaar voor het finetunen met volgende tips van NextStep coach Luc Deraedt.*

Cv-varianten

Als je voor verschillende functies wil solliciteren, denk er dan aan om je cv voor elke functie lichtjes aan te passen.
Speel in op wat de werkgever van de kandidaat vraagt. Zonder te liegen natuurlijk, maar je kan een aantal zaken accentueren. Wil je weg van een administratief-commerciële job richting pure sales, belicht dan hoofdzakelijk het commerciële aspect in je functie, en minder het andere.

Wil je solliciteren voor een internationale functie, zorg er dan voor dat je ook een versie in het Engels (of een andere relevante taal) achter de hand hebt, zodat je hier geen tijd meer aan moet besteden wanneer daar naar gevraagd wordt.

Lang leve PDF

Maak het de ontvanger niet te moeilijk. Een pdf-format is doorgaans de beste keuze, want die ‘staat’, kan niet worden aangepast (stel je voor, zeg), en daar kan iedereen mee overweg. Een Word-format is ook een goede keuze, maar neem dan een van de recentere versies. Bespaar recruiters dus van rariteiten of originaliteiten, waarvoor ze nog een programma moeten gaan downloaden: schiet je niks mee op!

Ziezo, je cv is klaar om de weide wereld ingestuurd te worden. Maar bij een cv hoort ook een motivatiebrief! Daarover hebben we het in een volgend blogbericht. Eerst geven we nog enkele aandachtspunten mee die je in acht moet nemen wanneer je klaar staat om op de verzendknop te duwen:

Je online eerste indruk…

Vergeet niet dat je eerste indruk al gemaakt kan worden nog voor een recruiter je mail geopend heeft. Grappig bedoelde tienerachtige e-mailadressen zijn uit den boze als je gaat solliciteren. Solliciteer zeker ook nooit met een e-mailadres van je huidige werkgever, want dan mag je het normaal gezien al schudden.

Je gsm-voicemail is ook zoiets: zolang je niet werkt, kan je je om het even wat permitteren. Maar eens je je op de arbeidsmarkt waagt, is een standaard boodschap de regel.

Social media platformen, met Linkedin en Facebook op kop, zijn uiteraard de eerste kanalen waar je door potentiële werkgevers en recruiters zal worden gescreend als ze interesse hebben in je cv. Ga er maar van uit dat het gebeurt, en dat je nergens zal starten zonder dat je al digitaal werd ‘beloerd’. Dus best eerst eens nakijken welke indruk jouw social media profielen over jou geven.

Solliciteer gericht

Solliciteer niet in het wilde weg. Als jouw cv te snel weer opduikt bij dezelfde werkgever, dan kan dat een verkeerd beeld geven. Hou er ook rekening mee dat als je bij een eerste schrijven niet werd weerhouden, of zelfs geen nieuws terug kreeg, het zoveel maanden later wellicht ook van hetzelfde zal zijn. Nog erger is dat de recruiter jouw profiel wel herkent en weet dat je er eerder al hebt gesolliciteerd, terwijl jijzelf dat niet meer weet.

“Zelf staan we er soms van versteld dat, hoewel we al duizenden cv’s zagen passeren, we ons na enkele jaren toch inschrijvingen herinneren, zelfs van mensen die we niet uitnodigden. Hou daarom dus zelf ook bij waar je solliciteerde. Een eenvoudige Excel-tabel is
een tool die hiervoor heel erg geschikt is.”, zegt Luc Deraedt

Reageer snel

Er is ook steeds een moment voor en een moment na je sollicitatie. De manier waarop je tijdens die momenten communiceert, maakt deel uit van de selectie, vergeet dat niet. Wees steeds beleefd en respectvol (daarmee kan je al niet missen). Speel ook kort op de bal: hoe langer het duurt dat je van je laat horen, hoe slechter. Check tijdig je mails, of vraag op welke manier men contact met je wil houden.

Laat je niet sturen

Neem zelf het stuur in handen en laat je niet sturen. Jij zoekt een job, dus jij bepaalt. Sommige kantoren durven je wel eens lokken met een job, terwijl er misschien geen is, of alvast geen die jou interesseert. Je hoeft dus niet op gesprek te gaan als je niet op zijn minst duidelijkheid krijgt voordien. Solliciteren is een intens proces, er kruipt tijd en geld in (verplaatsingskosten), dus gebruik die tijd zo efficiënt mogelijk.

Deze foutjes zullen jou dus niet overkomen! In de volgende blogposts lees je de tips van Luc voor een goede motivatiebrief, hoe je je voorbereidt op een gesprek en hoe je de zenuwen kan bedwingen. Wil je deze sollicitatietips zeker niet missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief of volg ons op facebook, zodat je als eerste op de hoogte blijft!

*Luc heeft jarenlang ervaring als recruiter en verzamelde deze kennis in zijn boek De Werk-Wijze(r). Aan de hand van korte, praktische tips of anekdotes, legt hij uit hoe je de job van jouw leven vindt, of omgaat met sollicitanten en medewerkers.