Hoe omgaan met onzekerheid?

Hoe omgaan met onzekerheid?

Onzekerheid, angst en twijfel speelt ons allemaal wel eens parten. En zeker in deze tijden. Het is een thema dat ook in onze loopbaanbegeleiding vaak aan bod komt bij coachees. Zo kom ik bij het verhaal van Bart. Zijn inzicht wil ik hier met jullie delen, net omdat het zo belangrijk is.

Toen Bart bij me kwam aankloppen, was hij onzeker over welke richting hij uit kan gaan. Zijn loopbaan heeft hij gespendeerd in een R&D omgeving en in productieomgevingen. Zijn sector lijkt in België niet veel perspectieven te bieden. “Dus waarheen kan ik? Ik ben veertiger, heb een gezin, ik ben geen echte people manager,…”, vroeg Bart me.

De onzekerheid en onrust van Bart

Als ik naar het gevoel vraag dat bij Bart overheerst, dan geeft hij aan ‘onrust’. Zijn er nog zaken die bijdragen aan die onzekerheid? Bart licht toe dat het momenteel thuis ook niet zo gemakkelijk gaat.

“Welk gewicht geef je aan je werk in deze onrust: is dat het grootste deel, of net niet?”, vraag ik hem. Door deze vraag kan Bart voelen dat de thuissituatie veel sterker doorweegt. Deze moet dus eerst aangepakt worden. Ik daag hem nog even uit in deze conclusie: “Zou beter weten over waar naartoe in je werk je dan niet de nodige opluchting geven?”

“Nee,” besluit Bart, “het is me nu plots duidelijk dat ik door mij thuis minder goed in mijn vel te voelen, ik minder veerkracht op het werk heb. Hierdoor heb ik de neiging om het werk te ontvluchten, maar eigenlijk ligt het probleem elders!”

Luister naar je onzekerheid

De casus van Bart maakt nog eens duidelijk hoe belangrijk het is je gevoelens serieus te nemen. Luister er zorgvuldig naar. Gevoelens willen je iets vertellen: zij zijn de boodschapper. Door deze goed te beluisteren, kom je te weten wat de onderliggende zorg/angst/bekommernis is. ‘Zou ik wel veranderen van werk?’ vertelt dan uiteindelijk iets over je thuissituatie.

Zoals het vaak gaat met (negatieve maar ook andere) gevoelens, wijzen we ze af. Dat doen we door ze te onderdrukken, er niet bewust bij stil te staan. Waarom we deze gevoelens afwijzen? Negatieve gevoelens zijn onaangenaam en wat onaangenaam is daar durven we wel eens van weg kijken. Dat is oké als korte termijn oplossing, maar niet op lange termijn. Als een thema terugkomt, pak je het maar best aan.

Onzekerheid wijst op gebrek aan controle

De uitdaging bestaat er in om meer controle te krijgen. Zo hebben sommigen angst om te solliciteren. Je kan immers niet bepalen of de ander je aanwerft. Dan kan je daar van weg kijken, maar zo kom je niet verder.

Als je nauwkeuriger onderzoekt, zal je merken dat je voor bepaalde specifieke zaken onzeker bent. Je begeleidend schrijven opstellen, bijvoorbeeld, of jezelf voorstellen bij de HR. Door er wel naar te kijken krijg je inzicht! En kan je een gepaste actie ondernemen. Je kan iemand vragen om je brief na te lezen op spelfouten, als dat hetgene is waar je je onzeker over voelt. Je kan je gesprek al eens inoefenen met iemand uit je omgeving. Of je kan naar een loopbaancoach gaan, bijvoorbeeld.

Wat doen als je je onzeker voelt?

Deze twee tips kunnen wij je alvast meegeven als je je onzeker voelt:

1. Onderzoek waar je je onzeker door voelt: geef je gevoel de ruimte om te spreken!

2. Doe aan detailonderzoek: wat is het precies? Zo kan je meteen voor jezelf een actieplan uitwerken.

scrabble, scrabble pieces, lettering, letters, white background, wood, scrabble tiles, wood, words, pause, breathe, ponder, choose, do, panic, don't panic, decide, stop, indecision, stuck, overwhelmed, despair,
Photographer: Brett Jordan | Source: Unsplash

Ken je iemand die last heeft van onzekerheid? Suggereer dan om actie te nemen. Je laten helpen zal in opluchting resulteren.

Vind je het moeilijk om zelf je onzekerheid te onderzoeken en aan te pakken? Een loopbaancoach is de aangewezen persoon om je hier bij te helpen. Vind hier een coach in je regio en maak een gratis afspraak voor kennismaking. Dit kan ook online!