Een goede indruk maken op je sollicitatiegesprek

Een goede indruk maken op je sollicitatiegesprek

In een vorige blogpost las je al hoe je je kon voorbereiden voor je naar je sollicitatiegesprek vertrekt. Hieronder volgen de tips van loopbaancoach Luc Deraedt die je helpen een goede indruk maken tijdens het gesprek. Meer tips kan je lezen in zijn boek De Werk-Wijze(r).

Een goede indruk maken met jouw uitstraling

Je kon eerder al lezen hoe belangrijk het is om oogcontact te maken en je stopwoordje te kennen. Je doet er ook goed aan om je op voorhand voor te stellen wélke indruk je wil maken tijdens je gesprek. Waarop wil je de nadruk leggen?

Als er één woord is wat je uitstraling bij een sollicitatiegesprek best altijd kan typeren, dan is dat ‘energiek’. Want niemand wil een lamzak voor zich krijgen, om het nu eens platvloers uit te drukken. Geef jouw toekomstige werkgever het gevoel dat je barst van de energie om erin te vliegen en dus voor hem/haar bergen werk kan verzetten.

Behalve energiek is het ook belangrijk om alert en assertief over te komen. Zorg dat je kan inspelen op onverwachte situaties. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat jullie tijdens het gesprek onderbroken worden. Wees op zo’n momenten extra attent: laat je niet afleiden door de medewerker die komt storen, maar onthoud het gespreksonderwerp waarop jullie werden onderbroken. Zo kan je tonen dat je er met je volle aandacht bijzit.

“Sterk is het als je bij de vraag naar je talenkennis, zelf spontaan in die taal overneemt. Nog maar zelden meegemaakt trouwens, maar dat getuigt van lef en zelfzekerheid”, tipt Luc Deraedt.

In de Werk-Wijze(r) vertelt hij ook volgende anekdote over assertief reageren: “Ooit, in een ver verleden, was ikzelf op gesprek uitgenodigd bij een selectiekantoor. We hadden een vrij goed gesprek naar mijn gevoel. Bij het afsluiten wuifde de man me uit met, ik weet het niet meer precies, ‘Mijnheer De Laet’ of ‘Mijnheer De Raaf’. Mijn familienaam is echter Deraedt. Ik corrigeerde hem hier niet op, en wist zo snel als ik de deur achter me dicht hoorde gaan, dat mijn kansen waren verkeken. Het was gegarandeerd een laatste test naar mijn assertiviteit. Nooit meer iets van gehoord dus.”

Wik en weeg je woorden

Photo by Tim Gouw on Unsplash

Vraag nooit zelf naar verloningsvoorwaarden in een eerste gesprek. Het initiatief hiervoor ligt bij het kantoor of het bedrijf. Als dit niet aan bod kwam tijdens het gesprek, mag je op het eind wel (subtiel) meegeven op welk niveau van verloning je wilt overstappen. Zo vermijd je nog verder tijdverlies voor beide partijen mocht op dit vlak geen match mogelijk zijn.

“We maakten het al enkele keren mee dat kandidaten op basis van een ‘fout’ antwoord op de vraag ‘Wat is de job van je dromen’ werden afgewimpeld”, getuigt Luc in zijn boek. Pas hiermee dus op, zorg dat je de tegenpartij niet op de idee brengt dat hij maar tweede keus is. Dan houdt het daar namelijk al op, hoe goed bedoeld jouw antwoord ook was. Als je antwoord op zo’n vraag echter vrij surreëel is, zoals ‘liefst had ik ruimtereiziger willen worden’, of ‘ik wilde altijd al graag meespelen in de Champions League’, dan zit je wel safe.

Als je in een gevorderd stadium zit met andere sollicitaties, dan kan je daar best eerlijk over zijn. Is het een gekend bedrijf? Dan toon je hiermee dat andere goede partijen ook wel iets in jou zien. Is het een job die je een stuk minder acht dan die waarvoor je op gesprek gaat? Ook dan kan je dat zo zeggen. Je kan er ook voor kiezen om alle bedrijven waar je in de running bent te doen geloven dat je liefst bij hen aan de slag wilt. Het is een verkoopproces en je houdt dus best je koper zo lang mogelijk te vriend.

Tot slot: laat je niet verleiden om de negatieve toer op te gaan en je vorige werkgevers in een slecht daglicht te stellen. Daarmee ga je immers nooit punten scoren. Beperk je tot waarom het voor jou daar niet lukte, waaruit de mismatch bestond en wat jij hieruit hebt geleerd. Geen gemakkelijke oefening, dus die bereid je best goed voor.

Op zoek naar iemand die je begeleidt doorheen je sollicitatieproces? Meld je aan voor een gratis kennismakingsgesprek met een coach uit jouw regio.