Het hoe en waarom van de motivatiebrief

Het hoe en waarom van de motivatiebrief

Je hebt goed nagedacht over de juiste topics voor je cv, hebt geschrapt en geschaafd en ook aandacht besteed aan je digitale eerste indruk. Maar nu, die motivatiebrief… Laten we eens kijken welke tips Luc Deraedt, auteur van de Werk-Wijze(r) en loopbaancoach bij NextStep coaching, jou kan geven. 

Moet ik altijd een motivatiebrief schrijven?

Neen, dat hoef je natuurlijk niet te doen als het niet wordt gevraagd. Maar elk bedrijf zoekt toch altijd naar dat tikkeltje meer? Dus maak je er niet te gemakkelijk van af, en toon je oprechte interesse voor de job met een mailtje of begeleidend briefje.

Als er expliciet een motivatiebrief gevraagd wordt, dan is het echt not-done om er géén in te sturen: “Wij willen steeds een motivatiebrief van onze kandidaten, dat is deel van onze standaardprocedure. Mensen die dit niet doen, komen er niet door. Ofwel zijn ze te lui geweest, ofwel te snel en lazen ze onze inschrijvingsvoorwaarden niet na”, bevestigt Luc Deraedt.

Hoe ziet de ideale motivatiebrief er uit?

Kort en krachtig, lange proza hoeft niet. Wel to the point, op maat van het bedrijf, geen standaard nietszeggende blablabla. Stel je ook hier weer in de plek van de tegenpartij: de verwachting is er steeds om op zijn minst iets persoonlijks te mogen lezen.

De recruiter wil vooral lezen wat je bewogen heeft om voor deze job te postuleren. Schrijf daarom in je brief wat je echt aantrekt in de
job of het bedrijf en wat jouw toegevoegde waarde kan zijn. Dit hoeft daarom niet specifiek sectorgericht te zijn (als je geen ervaring hebt in de sector kan dat hoegenaamd al niet). Zaken als ‘groeiend bedrijf’, ‘een onderneming met sterke reputatie in de regio’, ‘modern uitziend’, ‘milieuvriendelijk’, ‘door waarden gedreven’ enz.. zijn eerlijke en aanvaardbare motivatoren waarom een bedrijf je interesseert. En zo’n zaken leest een werkgever altijd graag over zichzelf.

Of je nu een briefje of een begeleidend mailtje bij je cv instuurt, ook hier is het van belang dit nog eens goed na te lezen en erop te letten dat er geen fouten instaan. Slordigheden of fouten in een begeleidend schrijven worden op dezelfde manier beoordeeld als in je cv!

Wat als je geen ervaring hebt?

Stel, noch je studies, noch je laatste werkervaringen tonen enige link of verwantschap met de job waarvoor je solliciteert. Maar toch is deze functie echt iets wat je heel graag wilt gaan doen. Geen evidentie, zoveel is duidelijk. Je zal dus vooral in je brief het verschil
moeten weten te maken, en aangeven waarom die job wel gepast is voor jou en ze je beter toch eens uitnodigen, als ze de beste kandidaat niet aan hun neus willen zien voorbij gaan.

Je zal in je brief de aandacht en interesse moeten opwekken en de recruiter over de streep halen om je toch bij die eerste selectie te weerhouden. Misschien zat je altijd al in een job waar je echte passie niet naartoe ging? OK, dan heb je al een goede start, want passie valt altijd goed. Let er wel voor op dat je niet enkel motiveert vanuit wat je niet meer wil, want daar heeft de lezer niets aan. Geef dus wel aan waarom je dat absoluut wél wil, en bovendien ook heel goed zal kunnen.

Is de motivatiebrief belangrijker dan het cv?

Eigenlijk moet vooral je motivatiebrief er kunnen uit springen. Een standaard begeleidend briefje is OK en daarmee speel je op veilig, maar je zal hiermee dus niet echt iets kunnen ‘opwekken’. Spring je er met je brief uit, dan beland je al sneller in het goede pakje cv’s.

En OK, dan blijft het natuurlijk wel nog kwestie van te kunnen bevestigen tijdens het gesprek, maar die eerste horde heb je dan toch al genomen. Want dat je uitgenodigd wordt op gesprek, daar was het je toch om te doen, niet? Dus ga hier niet te lichtzinnig over, het is misschien wel belangrijker dan je inschat. Als het dus enigszins kan, maak er dan maar — om het eens in culinaire termen te stellen — een ‘topgerechtje’ van.

Met deze tips ben je alweer een stapje dichter bij die uitnodiging voor een gesprek! In het volgende blogbericht lees je hoe je je daarop kan voorbereiden. Weet dat je voor extra begeleiding altijd terecht kan bij een NextStep loopbaancoach. We helpen je niet enkel met beroepsoriëntatie, maar ook met het sollicitatieproces.