Hoe vind jij de gepaste coach voor jou ?



“Als je vertrouwen hebt, hoef je niet de gehele trap te zien om de eerste stap te zetten.” 

Martin Luther King 


 



Wildgroei

Het wemelt van de coaches, dat is een vaststelling die leidt tot grote bezorgdheid. Als professionele coaches hebben we niet alleen onze reputatie hoog te houden maar willen we absoluut voorkomen dat coachees hun toekomst in gevaar brengen door verkeerde beslissingen te nemen. Het fenomeen is niet zo abnormaal.

Veel vraag resulteert in veel aanbod. Bovendien voelen velen zich na een lang herstelproces van depressie, stress en burn-out geroepen om anderen te helpen en hun ervaring te delen.
Het zijn ervaringsdeskundigen met een goede intentie. Sommigen beschouwen de nare ervaring als een geschenk en zien het coachberoep als hun levensmissie. Begrijpelijk en nobel.
Ervaringsdeskundigheid alleen maakt je nog geen goede coach. Terecht zijn er zorgen over de werkwijze van sommigen: is hun aanpak gebaseerd op inzichten uit de wetenschap en bewezen methodieken? Laat een verkeerde keuze jou niet overkomen.


Zelf een goede selectie maken



Omdat er tot nog toe geen bescherming is van het beroep, zal je als klant zelf een goede selectie moeten maken. Hieronder vind je een wegwijzer naar de belangrijkste criteria:

  1. Vraag de coach naar zijn opleidingstraject: meer specifiek de duur. Een langdurig traject van een jaar of meer heeft echt zijn meerwaarde. Coaches hebben dan zelf de tijd een proces door te maken. Wees alert voor coaches die hier ontwijkend op antwoorden, dat is ook een signaal.

  2. Zijn er mensen die kunnen getuigen over de kwaliteit van de coaching?
    Zoek de coach op op linkedin of facebook en mss ken je connecties en dan kan je het bij hen navragen wat de ervaring was.  

  1. Zoek een coach met een voor jouw passende specialisatie.  Bv. Loopbaanvragen, leiderschap, hooggevoeligheid, relaties, eenzaamheid, rouw,…

  1. Heel belangrijk is ook de match tussen jou en de coach. In tegenstelling tot de voorgaande criteria kan je deze eigenschap het best zelf aanvoelen in een persoonlijk gesprek. Vraag daarom een gratis kennismakingsgesprek aan.

  2. Durf een tweede coach te contacteren voor een kennismakingsgesprek.



Waarop kan je letten tijdens dat kennismakingsgesprek?


  • Afstemming: de coach neemt zorgvuldig en aandachtig waar, bevraagt en koppelt terug 

  • Verbinding: de coach is compassievol aanwezig, omarmt en beweegt mee met wat zich aandient

  • Ruimte geven: de coach brengt veiligheid en energie

  • Openheid: de coach geeft jou een gevoel van vertrouwen en discretie


Voor de denkers onder ons, die alles afwegen en analyseren, is dit laatste niet makkelijk. Alleen je denken inschakelen leidt tot een immens complexe afwegingsoefening waar we als mens niet voor uitgerust zijn: we zijn geen computers! Zet dus meer in dan je hoofd. Voel wat de interactie met je doet, in welk gevoel het resulteert en luister naar wat jouw intuïtie je dan vertelt. Hierbij dit proces meer in detail:

  • Observeer je gevoel en geef het aandacht. Dat gevoel is er niet voor niets. Het probeert je iets te vertellen. Maar wat?

  • Er komt dan een onverwachte ingeving en je kunt niet meteen verklaren waarop dat gebaseerd is. 

  • Is het intuïtie of is het angst/twijfel? 

Intuïtie = ingeving. Het voelt rustig, kalm en prettig aan. Het is duidelijk wat je moet doen en je hebt er vertrouwen in. 

Angst/twijfel: omdat je niet weet waar die gedachte of dat gevoel vandaan komt zal je brein meteen alles willen snappen en kunnen verklaren. Er ontstaat dan ook angst voor de mogelijke gevolgen van de beslissing. De angst brengt je buiten je comfortzone en voelt zwaarder.

Het is belangrijk om inzicht te krijgen in de signalen die je lichaam geeft en hierop leren vertrouwen. 



Heb je wel een coach nodig?

Een coach kan een belangrijke meerwaarde zijn op diverse momenten en in veel omstandigheden in je leven. Je hoeft niet te wachten tot je in een crisis zit om hulp te zoeken. Liefst niet. Doe het voor je vastloopt, want voorkomen is beter dan genezen. Mensen met maatschappelijk belangrijke posities in politiek, business of sport schakelen een coach in. Dat is omdat ze sneller de beperkingen van hun eigen denken willen overstijgen. Het is een succesvolle strategie. We raden het jou ook aan. 

In tegenstelling tot psychotherapie die via analyse en onderzoek nagaat wat in het verleden aan de basis lag van je actueel probleem, is het coachtraject resultaat- en toekomstgericht. Vaak kunnen enkele sessies al een groot en blijvend effect hebben met impact op heel je leven. 

Voorbeelden

  • Je zoekt ondersteuning bij de verwerking van ingrijpende veranderingen in je leven (bij ontslag, de beëindiging van een relatie, verhuis, nieuwe werkomgeving, reorganisatie,..) Door erover te praten leer jij veel over jezelf en vind je een nieuwe balans, rust ook.

  • Je hebt moeite om beslissingen te nemen. De coach helpt je meer zelfvertrouwen te vinden waardoor je sneller en met een beter gevoel tot een beslissing komt.

  • Een scheiding haalt je onderuit. Met behulp van een coach pak je terug je leven in eigen handen, maak je keuzes die bij jou passen, leer je uit de pijnlijke ervaring.

  • Je ervaart te vaak boosheid en ergernissen door vermoeidheid. Met een coach kan je terug in je eigen kracht staan en voel je de mogelijkheid jezelf te sturen zonder dat het aanvoelt als ‘onder controle houden’.


Een coach kan je helpen bij het ontwarren van je gedachten, helpt je terug grip te krijgen op je eigen leven. Het gaat om inzicht en gedragsverandering, duidelijkheid krijgen over wie je bent, wat je kunt, waar je hart voor openstaat, wat je wil bereiken en hoe. Kortom, een coach brengt je terug in je eigen kracht. 


Samengevat


Een coach kan jou snel en doeltreffend vooruithelpen in lastige situaties.

Niet alle coaches die zich aandienen hebben een stevige coach achtergrond of hebben voeling met jouw  probleem.

Maak daarom zelf een goede selectie op basis van duidelijke criteria:

  • vraag de coach naar zijn opleidingstraject: en meer specifiek de duur. Het is één element.

  • zijn er mensen die kunnen getuigen over de kwaliteit van de coaching? Als je er iemand van kent, neem dan contact op en vraag het even na.

  • vraag een kennismakingsgesprek aan en voelt wat je intuïtie je vertelt.

  • durf een tweede coach te contacteren voor een kennismakingsgesprek

Op die manier vind jij de beste coach voor jou en ligt een doeltreffend coachtraject binnen handbereik.


Je leven in eigen handen nemen, meer zelfsturing ontwikkelen en de keuzes maken die echt bij je passen is jezelf verbinden met je authentieke zelf



Aanmelden om een reactie achter te laten
Coaching skills: waarom je als leidinggevende niet zonder kan