Beter luisteren met LSD

Beter luisteren met LSD

Mailen met de maan

Elke dag spenderen we heel wat tijd aan het praten met elkaar. Meestal loopt die communicatie wel goed, maar af en toe loopt het helemaal mis en lijken we elkaar niet te verstaan. In zijn liedje “Pinguïn op Antarctica” zingt Bart Peeters dat we kunnen chatten met een pinguïn op Antarctica, kunnen mailen met de maan, maar elkaar blijkbaar niet meer kunnen verstaan. Wat maakt dat praten dan zo moeilijk, hoe komt het toch dat we naast elkaar heen praten?

Luisteren is de moeilijkste vaardigheid in de communicatie. Het spreekwoord luidt niet voor niets “spreken is zilver, zwijgen is goud”. Luisteren we wel naar een ander, of zijn we al bezig met onze eigen gedachten en mening, nog voor de andere persoon is uitgesproken? Ga maar eens na bij je zelf hoe moeilijk het is om gewoon te luisteren en niet al een mening te vormen, een vraag te hebben. We staan al te trappelen om het woord over te nemen, om te reageren op wat gezegd werd.

Als je spreekt, herhaal je enkel wat je al weet. Als je luistert kan je nieuwe dingen leren.

Hoe luisteren we dan beter? Verschiet niet: met LSD.

Neen, LSD in dit geval gaat niet over die drug uit de jaren 70. LSD staat voor Luisteren, Samenvatten en Doorvragen, een techniek die ons helpt om beter te worden in onze communicatie.

Eerst luisteren we aandachtig naar de spreker, zonder die te onderbreken. Als de spreker is uitgesproken vatten we samen wat we zelf hebben opgevangen tijdens het verhaal van de spreker. Op deze manier toets je af of je goed begrepen hebt wat de andere persoon verteld heeft. Voor de spreker is het ook nuttig te vernemen wat zijn toehoorder heeft meegenomen uit het gesprek. Door samen te vatten geef je de kern weer van het verhaal van de spreker.

LSD luisteren samenvatten doorvragen

Daarna kan je dan doorvragen. Met doorvragen bedoelen we het vragen naar meer details of een vervolg. Dat doen we best aan de hand van Open vragen. Dit zijn vragen die beginnen met een vraagwoord en de spreker aanzetten tot het vertellen van meer, bvb: ‘Wat bedoel je precies?’. Op deze manier kom je meer te weten over het verhaal van de ander.

Gesloten vragen daarentegen zijn vragen die eerder naar een bevestiging of ontkenning vragen, of naar een zeer specifiek feit. Bijvoorbeeld de vraag ‘Ga je op tijd komen?’ heeft als antwoord een ja of een nee. Het lijkt vaak op het checken van iets dat we zelf in ons hoofd hebben i.p.v. open te informeren naar het verhaal van de spreker. Nog enkele voorbeelden:

  • Open vragen: Hoe was je reis? Wat heb je beleefd? Waar ben je geweest?
  • Gesloten vragenWas het ver? Ben je in Frankrijk geweest? Of in Spanje? Was het tof?

Je merkt  dat je met open vragen veel meer te weten komt dan met gesloten vragen. Gesloten vragen zijn prima vragen om een bevestiging te verkrijgen. Open vragen stimuleren de spreker om meer te vertellen, en zo kom jij meer te weten.

LSD lijkt simpel, maar vergt oefening!

LSD lijkt eenvoudig, maar vergis je niet, in de praktijk is dit toch moeilijker dan je dacht. Hoe komt dat?

  • We kleuren zelf een aantal zaken in en daardoor kan het zijn dat ons beeld verschillend is van wat de spreker eigenlijk vertelt.
  • We hebben snel oordelen over wat er verteld is, zo staan we niet meer helemaal open voor het verhaal, maar beïnvloeden onze oordelen snel het verhaal van de ander
  • We zoeken bevestiging van onze eigen gedachten. Daardoor stellen we vele gesloten vragen.
  • En dan is er nog “ik dacht dat jij dacht, dat hij dacht,….” We vullen verhalen in voor een ander, we vergeten evenwel te vragen of onze interpretatie wel klopt of juist niet.

Probeer deze oefening eens

Soms doet één woordje verschil heel wat in de communicatie tussen mensen. ‘Ja, maar …’ geeft een heel andere dynamiek aan de conversatie dan een ‘Ja, en…’ . Het is slechts één woordje verschil,  probeer het eens! Antwoord eens met ‘ja, en…’ in plaats van ‘ja, maar’. Je zal merken dat er veel meer mogelijk is, dat nieuwe ideeën elkaar vinden en dat een oplossing veel dichter bij is dan wanneer je jamaart. ‘Ja, maar’ is eigenlijk neen. Terwijl ‘ja, en’ een echte ja is, waaraan je nog iets toevoegt. Super.

Meer communicatie-tips & tricks onder de knie krijgen? Dan is onze 2-daagse communiceer in harmonie misschien wel iets voor jou!

Lees er hier meer over!