Hoe de Bedenker en de Bewijzer in jou je parten spelen

Hoe de Bedenker en de Bewijzer in jou je parten spelen

Het is een vereenvoudiging, maar je zou kunnen stellen dat er in elke mens een ‘Bedenker’ zit en ook een ‘Bewijzer’. Deze stemmen mooi overeen met onze linker- en rechterhersenhelft. Je bewust worden van de Bedenker en de Bewijzer in jou, helpt je om vastgeroeste denkpatronen te doorbreken.

Op den duur ga je niet alleen zien hoe het samenwerken van de Bedenker en de Bewijzer jou met bepaalde overtuigingen hebben opgezadeld, maar ook hoe je hen kan inschakelen om op een andere manier naar je omgeving te kijken!

De Bedenker in ons

De Bedenker is het creatieve aspect van de mens. Het is een bedenker van ideeën: dat kunnen waarnemingen zijn, of interpretaties, maar in relaties zijn dat vaak oordelen.

De Bewijzer in ons

De Bewijzer wil hetgene dat de Bedenker bedacht heeft, bewijzen. Vandaar zijn naam. We zetten als het ware een filter op om slechts datgene te zien wat onze overtuiging bevestigt. Alle tegenvoorbeelden worden niet gezien of weg-gerelativeerd. Zo komt het uitgangspunt niet meer in vraag te staan. Voel je al aankomen hoe je zo in een vicieuze cirkel terechtkomt?

Laat de Bedenker eens iets anders bedenken!

Goed nieuws, er is een uitweg en die heet: bedenk eens iets anders. Inspiratie voor een nieuwe ideeën hoef je meestal niet ver te zoeken. Er zijn voortdurend mensen in je buurt die je uitnodigen om een andere bril op te zetten. Leg de ideeën van anderen niet terzijde vanuit de overtuiging dat je echt wel gelijk hebt. Sta in de onwetendheid en onderzoek het idee van die ander als iets kostbaars.

En laat vervolgens de Bewijzer eens iets anders bewijzen.

Dit is de ultieme stap. Ga er helemaal voor om dat andere idee te bewijzen. Een zeer pittige uitdaging voor jezelf, maar beslist de moeite! Immers, voor je het weet ga je op een heel andere manier om met je omgeving. Aan het einde van de rit is het niet uitgesloten dat jij de persoon die jou de suggestie gaf, weet te bedanken.

Aan de slag!

Ga bij jezelf na welke overtuigingen jou blokkeren in je zoektocht naar meer loopbaangeluk. Lijst dan eens op welke ‘bewijzen’ die overtuiging bevestigen. Vervolgens bedenk je een tegengestelde overtuiging en probeer je eens of je ook daarvoor bewijzen kan zoeken. Vind je dit moeilijk? Een NextStep coach kan je helpen om door die andere bril naar jezelf of je (werk)omgeving te kijken. In een gratis kennismakingsgesprek kan je jouw loopbaanvraag kwijt en kom je te weten wat er mogelijk is binnen loopbaanbegeleiding. En dat is verrassend veel!